Illustrasjonsbilde.

Svak krone gir høy tømmereksport

– Rekordhøy tømmereksport i september, mens treindustrien har røde tall og strever med tilgang på råvarer!

Publisert Sist oppdatert

Salget i september 2024 av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke og øvrig hvit trelast, falt nasjonalt med 4,59 prosent sammenlignet med september i 2023 målt i volum, viser statistikk fra bransjeorganisasjonen Treindustrien.

På samme tid er akkumulert salg i volum per september i år 7,86 % lavere enn samme periode i fjor.

Salget av impregnert trelast målt i volum, er 2,46 % høyere i september i år sammenlignet med september i 2023. Akkumulert salg av impregnert trelast målt i volum falt derimot med 3,85 % sammenlignet med samme periode i fjor.

Eksporten av trelast øker med 0,2 % for september sammenlignet med september i 2023. Eksport av sagtømmer som råvare har økt med 9,6 % akkumulert per september 2024 sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge SSB.

Adm. direktør i Treindustrien, Heidi Finstad.

Sagtømmerprisene når stadig nye rekorder med hele 854 kroner per kubikk sagtømmer til skogeier per september, som er opp fra 819 kroner i august ifølge Landbruksdirektoratet. I tillegg kommer transportkostnader og dekningsbidraget som omsetningsleddet skal ha når de selger tømmer til industrien.

– Råvareeksport og rekordpriser på tømmer og samtidig fall i aktiviteten i byggenæringen gir røde tall på bunnlinjen i store deler av treindustrien, sier adm. direktør i Treindustrien, Heidi Finstad.

– En svak krone åpner nye dører for eksport av trelast fra Norge, sier hun videre.

– Stort underskudd i produksjon av nye boliger og et stadig mer presset boligmarkedet betyr at markedet på et tidspunkt vil løsne. Å beholde arbeidskraft og å sikre produksjonskapasitet over tid i Norge er derfor svært viktig, sier Finstad.

Powered by Labrador CMS