ANLEGGET: Massene vaskes i anlegget til høyre. Til venstre utføres renseprosessen av vannet, samt at filterpressa er bygget inn i huset bak. Foto: Metso Outotec
Swerock utnytter ressursene maks med MWS vaskeanlegg
NORDKISA: Berget av 0-8 er ganske stort, og for bare noen få år siden kunne det fort blitt sett på som et problem og avfall. Men for Swerock på Nordkisa er dette gullvarer. Massene må bare vaskes litt først.
Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
Etter sommerferien kjørte Peab-eide Swerock for fullt i gang et nytt MWS-vaskeanlegg som Metso Outotec har levert. MWS står for MWS Equipment, og Metso Outotec som kjøpte Mc Closkey i 2018 kan nå altså tilby vaskeanlegg for masser. Anlegget hos Swerock er det første Metso Outotec selger i Norge.
Slaminnhold
Ofte investerer bedrifter i slike anlegg for å vaske, f.eks. lettere forurensede gravemasser for å kunne benytte dem på nytt. Det er ikke tilfelle hos Swerock. Her benyttes anlegget til å vaske 0-8 som er blitt liggende igjen fra en tidligere separasjon av morenemassene på Nordkisa som ligger like ved Gardermoen. Morenemassene regnes som meget godt egnet for tilslag til asfalt- og betongproduksjon, men før 0-8-fraksjonen kan kjøres over til betongfabrikken like ved, må den altså gjennom en liten spyling.
Annonse
- Forekomsten her har høyt og varierende slaminnhold. 0-8 går mye til betong, men betong tåler lite variasjoner i tilslaget, og vi gjør dette for å sikre at kvaliteten er god nok, sier anleggsleder Geir Morten Fines hos Swerock.
Selv om dette med vasking er nytt for selskapet, så legger Fines til at de hele tiden har visst at vaskeprosess blir nødvendig for å utnytte ressursen på Nordkisa.
Kontroll på vannet
Vaskeanlegget har en teoretisk kapasitet på ca. 250 tonn i timen. I oppstartsfasen har Swerock ligget på rundt 150 tonn i timen. Fremdeles er det litt fintuning som må til.
- Hovedutfordringen er å holde kontroll på vannet, sier Vegar Slettli Dahlin som er Swerocks operatør av anlegget.
Slik det var satt opp da A&T var på besøk, gikk det 320 m3 vann gjennom systemet i timen. 90-95% av vannet renses, gjenvinnes og brukes om igjen. Noe vann forsvinner naturlig med den vaskede sanden, og litt forsvinner i den hydrauliske filterpressa. Filterkakene er forresten også salgbar vare, blant annet til plantejord, da den ikke inneholder forurensede stoffer.
Men tilbake til vannet. Det er ikke mengden i seg selv som er utfordringen, men vannet må tilpasses farten på anlegget for øvrig og massenes egenskaper. Swerock-gjengen sier de lærer for hver dag, og legger til at de egentlig ikke har støtt på spesielt store problemer så langt.
Stor interesse
Lars Jørgen Kjærås i Metso Outotec sier han merker et taktskifte i bransjen når det gjelder etterspørsel for vaskeanlegg til masser. Han legger raskt til at han er svært glad for at Metso Outotec nå eier MWS Equipment, for dette er en produkttype han og kollegaene manglet i sortimentet tidligere.
- Spesielt store selskap med ryggrad til å kunne ta investeringene med å kjøpe vaskeanlegg, har fokus på å utnytte ressursene slik at fotavtrykket deres blir minst mulig. Mange steder ligger det store fjell med 0-stoff som kan benyttes som betongtilslag etter vasking. Vi er allerede i dialog med flere aktører, sier Kjærås som er direktør i Norge.
- Selskaper som Peab lar det ikke bare være med prat, men tar det løftet som må til, sier Kjærås videre.
Åpent for salg
Ressursen på Nordkisa er ganske ny (oppstart i 2018). Her er det nok masser for mange års drift, og ressursen omtales som såpass omfattende at Peab og Swerock har ambisjoner om å selge asfalt- og betongtilslag til flere enn «kun til eget bruk».
- Først må vi ha produktene, og deretter kan vi begynne å selge til flere. Nå har vi produktene, sier Stian Storsveen som er distriktssjef for Swerock i sør og øst.
Han har ansvaret for en rekke uttak som Peab/Swerock eier, helt fra Otta og sørover. I 2018 ble Peab enig med Yit om å kjøpe deres nordiske divisjoner innen pukk, grus og asfalt. Salget til en verdi av 2,7 milliarder norske kroner ble godkjent av konkurransemyndighetene i april 2020.
- Peab og Swerock har ambisjon om å bli en betydelig aktør innen pukk, grus, asfalt og betong i Norden. Vi har fått felles adm. direktør for Peab Asfalt og Swerock, Joar Caspersen, og har felles stabsfunksjoner, sier Storsveen.
Flere oppkjøp
I 2020 var produksjonen av pukk- og grus 2,2 millioner tonn, men dette vil øke. I juli ble nemlig kjøpet av Frøseth AS gjennomført. Frøseth har virksomhet innen pukk og grus og asfalt, og selskapet har ni uttak for pukk og grus på Innherred i Nord-Trøndelag, samt et asfaltverk i Verdal.