NY: Fra september ifjor og frem til jul, ryddet Bjørn Erik Sørensen veiskråninger med den nye Tokvam-freseren.

Tokvam-knuser for tøffe jobber

KJØRER PÅ: - Jeg har kjørt den nye krattknuseren i tøft terreng, og den fungerer veldig bra.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

DIAMETER: Den nye krattknuseren er beregnet for stammediameter fra 10-15 cm.

Det sier Bjørn Erik Sørensen i Kviteseid (Telemark). Han driver firmaet BE Sørensen Spesialentreprenør og har testkjørt Tokvams nye krattknuser H160HDB.

Begrenset antall

Nye H160HDB på 700 kg og med arbeidsbredde på 1,5 m, er en hydrauliske krattknuser beregnet for veldig tøffe jobber hvor det er mye krattskog og steiner/berg i grunnen. Ifølge Tokvam AS har den nye krattknuseren en ny type opplagring av knuserhodet som tåler ekstremene belastinger. Hovedakslingen som holder knuserhodet, har en diameter på 80 mm og er opplagret i Ø140/Ø80 mm rullelager. I likhet med alle andre Tokvams krattknusere, har nye H160HDB reimdrift som skåner hydraulikkmotoren. I tillegg er knuserhodet bygget i Hardox 450. Krattknuseren har oljebehov på 110-150 l/min. (200-350 bar).

KLATREFOT: Krattknuseren er koblet sammen med en klatrefot som reduserer sluring og hjulspor når Sørensen kjører maskinen i terrenget.

– Dette er en krattknuser med to spesialherdede kjettinger som roterer med 1500 o/min. Den nye knuseren skal tåle store påkjenninger. Nye H160HDB vil i år bli produsert i et begrenset antall, men fra neste år blir det full lansering, sier daglig leder i Tokvam AS, Finn Kr. Tokvam.

Siden ifjor høst

Entreprenør Bjørn Erik Sørensen (46) fikk prototypen av den nye knuseren i september ifjor, og ryddet langs veier i Vest-Telemark (Seljord-Haukeli) frem til jul. Han har kjørt ryddeoppdrag for Statens vegvesen/Mesta og Statkraft i flere år, og er en erfaren «krattrydder».

Han driver alene, og basmaskinen hans er en Menzi Muck M545X med 180 hk under panseret. 16-tonneren med nivellerende hjulbein, kan klatre «over alt».

– Jeg har kjørt Menzi Muck siden 2011 og er svært fornøyd med den. Denne «klatremaskinen» kommer seg frem i det vanskeligste terrenget, noe som er en stor fordel i arbeidet jeg utfører, sier Sørensen. Han er også «fan» av kjettingknusere.

Rimelig og holdbar

- Kjettingknuserne er holdbare, rimeligere å bruke og tåler arbeid der det er stein i marka. Og det vil alltid være stein. Dessuten knuser kjettingene buska helt ned til stammen, og det er nærmest som en eksplosjon når kjettingene treffer stammen. Buska fyker av helt ned til stammehalsen, dermed skades rotsystemet. Det som er igjen kan reduseres gjenveksten, sier Sørensen som ikke bruker tiltrotator mellom stikke og knuser.

– Jeg benytter en klatrefot som gjør det enklere å dra seg frem i buskaset, samt at foten også reduserer sluring og spor i marka, sier Sørensen som i april begynner årets krattrydding med den nye Tokvam-knuseren.

Powered by Labrador CMS