POSITIVE NYHETER: Konsernsjef Jimmy Bengtsson i Veidekke ASA hadde flere positive nyheter å presentere denne uken.

Veidekke i god fart kjøper gruveentreprenør

Veidekkes resultater for andre kvartal er bra, og nå kjøper storentreprenøren den svenske maskinentreprenøren Euromina som har spesialisert seg på gruveindustrien.

Publisert

Intensjonsavtalen om oppkjøpet ble meldt 20. mai 2024, og siden er due diligence gjennomført, og partene har signert endelige avtaler.

– Kjøpet av Euromining styrker Veidekkes posisjon i en region med stor aktivitet og spennende utsikter. Euromining har god drift og ordredekning og har vist sterk økonomisk utvikling. Sammen med Veidekkes eksisterende virksomhet gir det et godt grunnlag for å ta del i den ventede veksten i denne regionen i årene som kommer, sier konsernsjef Jimmy Bengtsson i Veidekke ASA.

25 år gammelt firma

Euromining ble etablert i 1999 og er et konsern med 200 ansatte, en årsomsetning på om lag SEK 750 millioner og et driftsresultat på om lag SEK 90 millioner.

Selskapet er spesialisert på lasting og transport av malm, med størstedelen av virksomheten i gruvedistriktet Malmfälten, som omfatter Gällivare og Kiruna. Eurominings største kunde er LKAB som har omfattende virksomhet i gruvedrift i Nord-Sverige.

– Veidekke har allerede en sterk posisjon mot gruveindustrien i Nord-Sverige, som er den klart største og viktigste næringen i regionen. Vi har jobbet sammen med Euromining på flere prosjekter, og både virksomhet og kultur passer godt inn i Veidekkes videre planer i regionen, sier konserndirektør Marcus C Nilsson.

Veidekke overtar 100 % av aksjene med oppgjør i kontanter. Dagens eiere forblir engasjert i virksomheten. Avtalt kjøpesum tilsvarer en selskapsverdi på om lag SEK 500 millioner på gjeldfri basis, hvorav en betydelig del vil avhenge av oppnådde resultater for årene 2024 til 2026. Kontantbetalingene finansieres fra Veidekkes likviditetsbeholdning.

Gjennomføring av kjøpet betinger godkjennelse fra konkurransemyndigheter og andre relevante offentlige instanser og vil skje så snart disse foreligger. Disse forventes i løpet av tredje kvartal 2024.

Kvartalsrapport

Samme dag som meldingen om oppkjøpet kom, presenterte også Veidekke resultatene for 2. kvartal.

Kort oppsummert omsatte Veidekke for NOK 10,8 milliarder i andre kvartal 2024, med et resultat før skatt på NOK 484 millioner. Ved utgangen av kvartalet hadde konsernet en ordrereserve på NOK 41,1 milliarder.

– Veidekke opprettholder høy aktivitet og økte både resultat og lønnsomhet sammenliknet med året før, sier konsernsjef Jimmy Bengtsson.

– Vi har god drift og selv med noe lavere omsetning forbedret vi resultatet betydelig fra andre kvartal i fjor. Fremgangen var størst i Infrastruktur Norge, og spesielt gledelig er det å se forbedringen i asfaltvirksomheten, sier Bengtsson.

Powered by Labrador CMS