STORT: Norges største gruvemaskiner er i drift i Sokndal. Arkivbilde fra 2019.

– Vil sikre 50 nye år med drift

Vil ta deponigrep.

Publisert Sist oppdatert

Titania AS har behov for å øke deponikapasiteten for å sikre videre drift av gruvevirksomheten i Sokndal, Rogaland. 

– Etter en omfattende konsekvensutredning, anbefaler Titania at Sokndal kommune går videre med en løsning der høyden på dagens deponi økes, skriver selskapet i en nyhetsmelding.

– Vi er glade for å kunne presentere et forslag til løsning på deponibehovet som vil gjøre det mulig å drive videre i nye 50 år, sier Dag A. Larsen, administrerende direktør i Titania AS. – Vi er trygge på at en heving av dagens deponi er det beste alternativet både for miljøet og vår videre drift.

Mer enn 100 år med produksjon

Titania har i mer enn 100 år utvunnet og produsert ilmenittkonsentrat. Dagbruddet på Tellenes i Sokndal er en av de største forekomstene i verden. Ilmenittkonsentrat benyttes til å produsere titanoksid (hvitt pigment), og biproduktene inneholder flere «kritiske råmaterialer». 

Utvinningen medfører «avgangsmasser» som må lagres i deponi.

Titania skal nå utarbeide et forslag til reguleringsplan som skal avklare rammene for å videreføre deponiet. Det tas sikte på at planforslaget oversendes Sokndal kommune for behandling første halvår i 2025.

– Vi vet at dette er en sak som engasjerer mange, og vi skal legge til rette for at alle berørte får mulighet til å fremme sine synspunkter i løpet av videre planprosess, sier Larsen.

25 METER: Titania ønsker å heve nivået på deponiet på Tellenes med 25 meter. Det skal sikre 50 års drift.

Vurderinger

Konsekvensutredningen for nytt deponi er gjennomført i tråd med planprogrammet som ble vedtatt av Sokndal kommune i 2017 og 2019. Med bakgrunn i en silingsrapport der 15 ulike alternativer var vurdert, besluttet Titania at 6 alternativer skulle konsekvensutredes. 

Den anbefalte løsningen fra Titania, innebærer at dagens deponi for avgangsmasser på Tellenes heves med 25 meter fra nivået som er godkjent i dag.

Mulighetene for alternativ bruk av avgangsmassene er også utredet av selskapet, samt tilbakefylling i dagbruddet. – Ingen av disse løsningene dekker behovet for Titania, opplyses det fra adm. direktør Larsen.

Powered by Labrador CMS