Utfordringer med å lagre batterier RETNINGSLINJER: For å hindre ulykker er det behov for nasjonale retningslinjer og konkrete sikkerhetskrav for batterirom, viser en studie.
PROFF Fikk tunnelpatent: – En utfordring med brann OPPFINNERE: Oppfinnerne Eugene Zaikonnikov og Tron Vedul Tronstad har nylig fått patent på et norsk system for evakuering med lyd.
Skal bidra til mer sirkulær bruk av byggematerialer SINTEF: Nytt forskningsprosjekt i EU – målet er mer ombruk i byggenæringen.
Analyse: - Utslippsfrie anleggsprosjekter fungerer SINTEF: Forskningsmiljøet slår fast at pilotprosjekter viser at det er fullt gjennomførbart med utslippsfrie anleggsprosjekter i Norge.
- Vei å gå før byggenæringen blir sirkulær Bedre retningslinjer for måling av sirkularitet vil være et skritt i riktig retning. Det viser en kartlegging utført ved forskningssenteret FME ZEN.
Effektive verktøy i jakten på fukt i bygninger Hvordan finner vi fukt? Ved å kartlegge fra lufta, med sensorovervåkning eller med bedre tilstandskartlegging? Dette er noe av det du får høre mer om på Nasjonalt fuktseminar 17. april.
Skal teste ut varsling og lavere fartsgrenser VILTPÅKJØRSEL: Bedre varsling kan redde flere folk og dyr i trafikken.
MegaCharge skal få fart på elektrifisering av tungtransporten NORGE: Forskningsprosjektet MegaCharge samler ledende aktører for å skape en komplett verdikjede for utvikling av ladeinfrastruktur for elektrisk tungtransport.
Sintef holder kurs i lydisolasjon Kurset gir økt kunnskap om hvordan man oppnår god lydisolasjon i bygg med trekonstruksjoner, og gir en oversikt over praktiske løsninger som tilfredsstiller ulike krav.
PROFF Slik bygger du dekker på plasser og mindre veier Byggforskserien gir råd om oppbygning av dekker på plasser og veier. Fokus er på dekker med gate- og belegningsstein, plater og heller av naturstein, betong og tegl.
Nye råd om dimensjonering av parkeringsplasser Bilene våre har blitt bredere. Nå anbefaler SINTEF å øke bredden på parkeringsplassene.
Også distriktene kan få fossilfrie anleggsplasser Hydrogen, batterier og solceller gjør det mulig å bruke elektriske anleggsmaskiner også der strømtilgangen fra nettet er begrenset.
Gode råd om prosjektering av påhengsvegger Påhengsvegger har blitt stadig mer vanlig, men kunnskapen har vært lite tilgjengelig. Byggforskserien har nå publisert fire nye anvisninger om temaet.
Øker tunnelsatsingen Sindre Log er klar for å ta tunnelbransjen og bergverksindustrien flere skritt videre.
PROFF Raskere og billigere tunnel-arbeid med roboter Sintef ønsker kontakt med norske selskaper som vil prøve det nye systemet.
PROFF Havarikommisjonen undersøker brukollapsen på Tretten Skal komme til bunns i årsakene til brua falt ned.
- Bedre å oppgradere enn å bygge nytt Ambisiøs energioppgradering kan gi en betydelig klimagevinst sammenliknet med ikke å gjøre noe eller å rive og bygge nytt, viser studie.
Øker kvaliteten på betongen og reduserer herdetiden Forskere i Sintef har bistått bedriften Betong & Entreprenør AS i å utvikle et nytt produkt basert på plattendekker (betongelementer), hvor væskeførende varmerør legges inn i elementet under produksjon.
Bygningene må tilpasses et nytt klima Byggforskserien og Sintef Teknisk Godkjenning skal ta høyde for klimaendringer.
På vei mot utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i Oslo Utviklingen mot utslippsfrie bygge- og anleggsplasser går i et høyt tempo. Men det gjenstår noen barrierer og utfordringer.
- Viktig med gode programmerings-prosesser i byggeprosjekter En revidert anvisning i Byggforskserien gir innføring i programmering av byggeprosjekter, med en kort beskrivelse av stegene i prosessen og hvilke aktører som er involvert.
Sintef tilbyr ny metode for å teste bergarters borbarhet Ny testmetode gjenskaper TBM-tunneldriving i miniatyrskala.
Bakverk til 10 kroner ble oppfattet som fartsgrense Til tross for at 10 km/t ikke er en fartsgrense som er gyldig på offentlig vei i Norge.
Unngå skader på blågrønne tak - nytt rammeverk for prosjektering Blågrønne tak er tak som er dekket av levende planter, de skal holde på regnvann for å hindre oversvømmelse på bakken. Et nytt prosjekteringsverktøy skal hindre byggskader.
Hvordan ligger norske kommuner an med klimatilpasning? Nå kan norske kommuner måle hvor gode de er på klimatilpasning.
Fem nye anvisninger om betongrehabilitering Sintef har publisert de fem første av i alt elleve anvisninger om betongrehabilitering,
Mye å spare på riktige varmtvannssystemer Gode varmtvannssystemer er bra både for miljøet og lommeboka. Byggeierne i VarmtVann2030 er opptatt av å ha godt isolerte og riktig dimensjonerte varmtvannssystemer både i eksisterende og nye bygg.
- Åpne bekker redder byene fra oversvømmelse Gjenåpning av bekker som er lagt i rør reduserer risikoen for oversvømmelse, men bekkeåpning er en omfattende prosess med flere «fallgruver».
Nytt prosjekt skal sikre optimal bruk av masser Med støtte fra Forskningsrådet, skal Feiring Bruk i samarbeid med Fremby AS, Sintef og NGU utvikle en ny tjeneste for å effektivisere gjenvinning, bruk, lagring og transport av byggeråstoff mellom aktører i bygg- og anleggsbransjen.
Byggforskserien viser kravene for solcelleanlegg på bygninger En ny anvisning i Byggforskserien gir oversikt over krav og anbefalinger som gjelder prosjektering av solcelleanlegg på tak og fasader.
Byggforskserien viser hvordan man dokumenterer at TEK17 er oppfylt Funksjonskrav, ytelseskrav, preaksepterte ytelser, forhåndsdokumenterte ytelser og løsninger er begreper ulike aktører i et byggeprosjekt må forholde seg til.
Sintef styrker forsknings-miljøet på betong Ved å samle kreftene internt og med Sintef Narvik AS på laget, vil Sintef være enda bedre rustet til å møte den økende etterspørselen etter kunnskap om bærekraftig betong.
«Veikart» skal gi grønnere anleggssektor Nettverket «Grønn anleggssektor» med medlemmer fra anleggssektoren har laget et verktøy som skal lose anleggsbransjen gjennom det «grønne skiftet».
Vil hjelpe tunnelbransjen med å tenke nytt Sintef og NTNU oppretter Geminisenteret Tunnelteknologi 2.0, med ambisjon om å være vert for store FoU-satsinger og å bidra til å få på plass et eget masterprogram for fagområdet.
Satellitt-overvåkning skal redusere geofare-risiko En treårig europeisk studie skal se på hvordan overvåking via satellitter kan bidra til å minske risikoen fra geofarer som påvirker infrastrukturen vår.
Sintef: - BAE-næringen trenger felles satsing på digitalisering For at bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen i Norge raskere skal ta i bruk digitalisering som verktøy, må aktørene bli flinkere til å forstå hvilke data som er viktige, hvilke beslutninger de kan påvirke, og hvordan de samspiller med andre aktører.
Vil ha klimatilpasset prosjektering av luftede kledninger Arkitekter, ingeniører og planleggere må legge større vekt på lokalt og framtidig klima når de prosjekterer. Det mener forskere bak en ny rapport om luftede kledninger.
Gammel murstein i nye bygg Sintef og byggenæringen ser på hva som skal til for at teglstein fra bygninger som rives, brukes på nytt.
Mye å vinne på å holde betongen varm under vintertransport Sintef og Betongklyngen N3C har kartlagt temperatur i betong under transport i kaldt klima, og resultatene peker mot å utvikle en helt ny betongbil.
Ny veileder fra Sintef om glassrekkverk Mange glassrekkverk er ikke er sikre nok. En ny veileder fra Sintef skal bidra til å øke kunnskapen om glassrekkverk i Norge.
Sender roboter for å inspisere tunneler Roboter og kunstig intelligens skal benyttes i kampen mot aldrende veier, tunneler og oljeraffinerier.
Solstråler blir til byggestrøm Når verdens første nullutslipps-laboratorium nå bygges i Trondheim, er også byggestrøm-anlegget til Ramirent drevet av solceller.
Tester asfalt tilsatt fiber Forskere tror asfalten kan få lenger levetid hvis den tilsettes polymerfiber.
- Utslippsfrie gravemaskiner bedre enn forventet - På sikt vil el-gravemaskinene også kunne konkurrere med dieselmaskiner på pris, sier Marianne Kjendseth Wiik i Sintef.
Vanntetting i tunnel kan gjøres raskere, billigere og tryggere Men da må anleggsbransjen våge å tenke nytt.
Manglet planer for fornyelse av rør-nettverkene Mattilsynet gjennomførte i 2012 et tilsynsprosjekt som omfattet 491 vannverk. En stor andel av avvikene som ble funnet, var knyttet til mangler ved planer for vedlikehold og fornyelse av ledningsnett.
Hvordan takler transportsystemene kriser? Sintef, NTNU og Trøndelag fylkeskommune går sammen om å dokumentere effekten av koronakrisen på transportnæringen, for å være forberedt på lignende situasjoner i fremtiden.
Knust overskuddsstein til veibygging Overskuddsstein fra tunnelprosjekter kan utgjøre en svært verdifull ressurs.
Gullfeisel til svenskfødt Sintef-ansatt OSLO (AT.no): Tradisjonen tro ble hedersprisen Gullfeiselen delt ut i forbindelse med åpningen av Fjellsprengningsdagen 2019 i Oslo.
Ny metode skal hindre flom-ødeleggelser Forskningssenteret Klima 2050 har utviklet en metode for å analysere effektene av økt nedbør og endret arealbruk, og dermed hindre at flommer skader eller ødelegger infrastruktur.
Sintef og NTNU har fått nytt berglaboratorium Det nye berglaboratoriet i Trondheim tilbyr unike tjenester til tiltakshavere og entreprenører som skal bygge i og av berg.
Sintef: - Regnvann må lagres lokalt Klimaendringene fører til hyppigere og kraftigere nedbør. En del av løsningen er, ifølge Sintef, lokal overvannshåndtering, for å hindre oversvømmelser og unngå overbelastning på avløpsnettet.
AF-prosjekt: Autonome maskiner og varsling av is Når AF Gruppen skal bygge hoveddelen av nye E39 mellom Kristiansand og Mandal, inngår forskning og utvikling av ny teknologi som en del av tilbudet til Nye Veier.
Oppdatert oversikt over byggereglene Det er ikke alltid lett å vite hvilke regler som gjelder i en byggesak. Med «Innføring i Byggereglene TEK 17» gir Sintef en oversikt over regelverket og hvordan lov og forskrift henger sammen.
- Dette er aldri gjort i Norge før Sintef og NVE var på Steinskogen Pukkverk for å teste om de kan bruke kamerateknologi til å analysere steinmasser.