Jan Birger Holth i Holth Skogsdrift AS mister førere til 8 av 17 maskiner over nattenFoto: Hans Fossum
Krise for skogsentreprenør
Holth Skogsdrift AS i Rømskog må parkere skogsmaskiner for 32 millioner kroner som følge av det nye innreiseforbudet. Åtte maskinførere bor nemlig på «feil side» av svenskegrensen.
Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
Daglig leder og eier av Holth Skogsdrift AS, Jan Birger Holth, trodde nesten ikke sine egne øyne og øre da han fulgte pressekonferansen til statsminister Erna Solberg på TV onsdag kveld.
Fra midnatt i dag (torsdag 28. januar) nektes åtte av maskinførerne innreise til Norge, 8 av 17 maskiner til en snittpris på 4 millioner kroner må parkeres, leasingregningene stopper ikke opp, produksjonen reduseres vesentlig nå som det er ekstremt gode arbeidsforhold og ikke minst maskinførerne står «over natten» uten jobb.
- Da Erna stengte 12. mars var det et ferdig regelverk som tok hensyn til disse arbeiderne. De måtte gjennom testing og vi hadde mange andre smittevernrestriksjoner, men det var til å leve med. Men fra midnatt så er det fysisk stengt, sier Holth som har jobbet utrettelig siden pressekonferansen med Erna Solberg onsdag kveld.
Annonse
Rammes knallhardt
Han føler at stengningen er urettferdig. Arbeiderne det gjelder bor i grisgrendte strøk på andre siden av grensen med svært lite smitte, og Holth beskriver at de knapt har kommet i kontakt med folk i arbeidet det siste året.
Svenskene setter seg i bilen hjemme, kjører ut i «svarteste skauen», setter seg inn i en maskin, jobber hele dagen og reiser hjem igjen i sin egen bil.
- Vi har utført alle smittevernhensyn til punkt og prikke. At vi skal straffes for at andre blåser i dette, føler vi er urettferdig, sier Holth.
Maskinførerne er familiefolk og kan ikke bare bli borte fra hjemstedet sitt i ukevis, men i første omgang kjører de hjem torsdag etter jobb og tilbake til Norge før grensen stenges midnatt.
- De blir med på en ekstra dugnad slik at de kan jobbe i hvert fall fredag og lørdag, så får vi se om vi får kjøpt oss litt tid og om det kan komme noen dispensasjoner på plass, sier Holth som takker de ansatte for fleksibiliteten.
Høysesong
At de plutselig står uten å få lov til å gå på jobb, er tungt å se på. En annen ting som er tungt, er at innreiseforbudet kommer nå som sesongen er på sitt beste og under bedre forhold enn på «år og dag».
- Hele 2020 var dårlig med covid-19 og klima med mild vinter og regn i hele høst. Nå er det perfekte forhold med frost i bakken. Det var nå vi skulle ta igjen mye av det vi ligger bak, på grunn av leveringsproblemer for massevirke i 2020 og dårlig vær. Så kommer dette, sier Holth.
Han sitter selv i styret i MEF Skog, og nå håper han Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) jobber intenst mot departementene for å raskt komme opp til bedre løsninger enn å sperre alle som en ute av landet.
- Arbeiderne er redde for arbeidsplassen sin, jeg som arbeidsgiver driver i en meget kapitalkrevende bransje. Vi har kunder som har ventet på skikkelig vinterføre i kanskje to til tre år, og andre kunder rammes fordi det er for lite sagtømmer i markedet. Selges plank som aldri før nå, og om dette vedvarer vil vi få veldig stor ringvirkningseffekt, sier Holth.
Historisk utfall
- Hva tenkte du da du hørte statsministeren på TV i går kveld?
- Jeg har drevet med dette i 33 år, men aldri opplevd noe sånt. Jeg ble satt ut med en gang, men deretter begynte jeg å ringe bransjeorganisasjoner for å komme i kontakt med nøkkelpersoner som kan ta dette videre oppover i systemet, sier Holth som vil understreke følgende:
- Jeg forstår at det er strenge regler til importsmitte, men dette har slått veldig skjevt ut for oss som har jobbet seriøst og uten avvik på smittevern i snart et helt år.
MEF ber om fritak for skogsarbeiderne
Bjørn Lauritzen i MEF Skog opplyser til AT.no at forbundet har kommet med følgende innspill til myndighetene i forbindelse med skogsarbeid utført i Norge av svenske dagpendlere og at disse nå får innreiseforbud fra og med natt til 29. januar:
«For det første ønsker vi å vise stor forståelse for at smittevern må gå først nå. I anleggsbransjen er det for det meste norske arbeidere, dog en del svenske dagpendlere spesielt i skognæringen. Det er høysesong for skogsentreprenører nå, så dette er ganske dramatisk for dem.
Innreiseforbudet for svenske dagpendlere vil svekke beredskapssituasjonen i grenseområdene i Norge. Skogsmaskiner benyttes ofte til ryddeoppdrag etter storm- og snøfellinger over kraftlinjer og veier. Eksempelvis har Holth Skogsdrift hatt en beredskapsavtale med Rømskog kommune (nå en del av Aurskog-Høland kommune) hvor Holth Skogsdrift stiller opp med sin skogsmaskinpark ved behov.
Holth Skogsdrift er det største skogsentreprenørfirmaet i regionen og er avhengige av åtte svenske dagpendlere som arbeider som skogsmaskinførere.
Hvis innreiseforbudet trer i kraft også for disse dagpendlerne, vil beredskapen for viktig infrastruktur bli betydelig svekket. Alle åtte vil bli permitterte og dermed vil de ikke være tilgjengelig på kort varsel i en nødsituasjon.
For tiden er det en betydelig risiko for snøbrekk over kraftlinjer og veier, særlig ved et væromslag. Vi ber derfor om at det vurderes et unntak disse skogsmaskinførerne.»
Rosendal Maskin
Også Rosendal Maskin i Askim som selger anleggsmaskiner fra JCB og Doosan, rammes av innreiseforbudet. Selskapet har to mekanikere og én på teknisk support som bor i Sverige.
- Han på teknisk support kan gjøre jobben sin hjemmefra, men mekanikerne må jo være i Norge. Det er vanskelig å hevde at dette er samfunnskritiske jobber og at de derfor skal ha dispensasjon, men på den annen side er det kanskje det om en maskin i Oslo sentrum som driver med snøbrøyting stopper opp og trenger service fra den som sitter i Sverige med innreiseforbud til Norge, sier daglig leder Tor Anders Høgaas i Rosendal Maskin.
Han har mottatt skriv fra arbeidsgiverorganisasjoner om at de som arbeidsgiver ikke er pliktig i å betale lønn, og at arbeidstakerne dette gjelder ikke har krav på sykepenger eller annen form for støtte fra NAV. I skrivet oppfordres det til at arbeidsgiveren skal oppfordre arbeidstakeren til å ta ut ferie, alternativt bli i Norge. Høgaas har ikke veldig stor sans for å gjøre det på den måten.
- Jeg føler det blir feil å be dem ta ut to uker ferie midt i januar, og de har familie og forpliktelser hjemme. Derfor er det vanskelig for dem å bare bli i Norge også, sier en lett fortvilet Rosendal Maskin-sjef.
Høgaas sier de skal gjøre så godt de kan og drive videre, og han håper det kommer på plass noen justeringer i regelverket som åpner for arbeiderne.
- Jeg forstår at dette måtte gjøres i all hast, men håper at det kommer noen justeringer slik at vi og andre ikke rammes så hardt, sier Høgaas.