HYDROGEN: Den nye hydrogenvarianten av Citroen Jumpy, Opel Vivaro og Peugeot Expert er bygd på den samme plattformen som de batterielektriske variantene.

Går for hydrogen på varebiler

IKKE FOR ALLE: Det er ikke alle transportoppdrag som kan løses ved hjelp av batterielektriske drivlinjer. Stellantis (PSA og Fiat) satser derfor også på hydrogen for varebiler.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

I 2050 skal det ikke være kjøretøyer med fossilt drivstoff på veiene i Europa. Men ikke alle typer transportoppdrag kan basere seg på batterier.

For Stellantis er og blir batterielektrisk hovedfokus for selskapet. Sist høst ankom de første 1-tonns varebilene fra PSA-familien Norge, og de ble kåret til Van of the Year 2021. Nylig ble den tyngste varebilen lansert i elektrisk utgave, og senere i år blir de minste varebilene lansert med elektrisk drivlinje.

83% av kundene kjører i gjennomsnitt under 200 km om dagen, 44% av kundene kjører aldri over 300 kilometer i løpet av en dag. Det betyr at en god del av kunden kjører jevnlig over 300 kilometer disse kundene må man også finne en løsning for, og dette er grunnen til at selskapet nå ønsker å lansere en brenselscelle løsning for varebiler.

Rett størrelse

Ifølge forskning- og utviklingsdirektør Frank Jordan, er det viktig å benytte en brenselscelle med riktig størrelse. Det er tre ulike valgmuligheter ifølge Jordan. En liten brenselscelle med en liten hydrogentank og et stort batteri, en mellomstor brenselscelle med relativt mye hydrogen og mindre batteri og en kraftig brenselscelle med noe større hydrogentanker og et forholdsvis lite batteri.

TANKER: Her ser vi at batteripakken som vanligvis ligger under gulver er erstattet med hydrogentanker, batteriet er flyttet under setene og brenselscellen plassert i toppen av elektromotoren.

Stellantis har valgt mellomløsningen ettersom den gir fordelene med rask fylletid (ca. 3 min for hydrogen), en mindre batteripakke på 10,5 kWt som reduserer vekten og en mindre brenselscelle 45 kW som reduserer kostnadene da brenselscellene foreløpig er relativt kostbare. I tillegg kommer tankkapasitet til 4,4 kilo hydrogen. Denne mindre brenselscellen vil også kunne operere på den best mulige kapasiteten samtidig som batterikapasiteten tillater å gjenvinne energi under fartsreduksjon.

Lanseres i høst

Brenselscelle-bilen som lanseres i høst, er basert på 1-tonns varebilene Citroen e-Jumpy, Opel Vivaro-e og Peugeot e-Expert. Løsningen blir å redusere batterikapasiteten og integrere brenselscellen som kommer fra Symbio i den eksisterende motorpakken for maksimal synergieffekt. Hydrogentankene fra Faurecia blir plassert under gulvet i varerommet der batteripakkene i de batterielektriske bilene ligger, uten å gå på bekostning av lastevolumet.

Batteriet blir plassert under førersetene. Utfra bildene vi har sett, kan det bety at det ikke vil være mulig med en luke for lengre gjenstander. Bilene får inntil 1100 kilos nyttelast og 6,1 m3 lasterom. Med over 400 kilometers rekkevidde, og rask fylletid, betyr det i praksis at det ikke er noen rekkevidde-begrensninger for denne bilen, dersom vi får et landsdekkende hydrogenfyllenettverk.

Løsningen Stellantis har valgt betyr også at brenselscellen har kapasitet til å produsere nok strøm til at bilen kan kjøre kontinuerlig på motorvei. Ettersom batteripakken også kan plugges inn for å lade opp og få en rekkevidde på 50 km, kan man også i et knipetak ta seg frem til en hydrogenstasjon.

Store investeringer

En europeisk ren hydrogenallianse vil investere over 60 milliarder euro i infrastruktur for ren hydrogen. Hydrogen er i dag et drivstoff som vil bli benyttet langt utenfor bilindustrien. Det vil koble sammen ulike områder innen energidistribusjonen som lagring for oppvarming, industrien og ikke minst transportbransjen hvor hydrogen har tre store fordeler, null-utslipp under kjøring, lang rekkevidde og rask fylletid. Det er ingen andre energiløsninger i verden som tilfredsstiller disse tre kombinasjonene. Bilindustrien har jobbet i over 20 år med å utvikle teknologien, ifølge Dr. Lars Peter Thiesen, ansvarlig for hydrogen og brenselscelle-strategien i Stellantis.

- Grunnen til at det har tatt så lang tid er sammensatt, men hovedpunktene er hva er det riktige drivstoffet for brenselscelle-kjøretøy. Hva som er riktig lagringsmetode for hydrogen i kjøretøyene. En fyllestandard, hvordan utføre kaldstart av kjøretøyene, og ikke minst holdbarhet og sikkerhet., Det mangler nå kun fire utfordringer for hydrogen: Ren hydrogenproduksjon fra fornybare kilder. Et godt nettverk av fyllestasjoner. Integrering av brenselscelle-teknologien i kjøretøyene og sist, men ikke minst til en konkurransedyktig kostnad, sier han videre.

Powered by Labrador CMS