Illustrasjon: Arbeidstilsynet
Godstransport – ny bransje i Arbeidsmiljøportalen
Nå kan virksomheter innen godstransport finne informasjon om egen bransje og tilpassede verktøy for et bedre arbeidsmiljø i Arbeidsmiljøportalen.
Godstransport er en ny bransje i Arbeidsmiljøportalen. Ca. 76.000 personer jobber innen godstransport, post og lagring. Flest jobber som sjåfør, lager- og transportmedarbeider eller i kundetjenesteyrker.
25 % av dem med fravær i denne bransjen, oppgir at dette skyldes helseproblemer som, helt eller delvis, er forårsaket av jobben. Det kan være mange årsaker til helseplager og sykefravær, og arbeidsmiljøet kan ha stor betydning.
– I portalen kan arbeidsgivere og arbeidstakere finne informasjon om nettopp deres bransje og, ikke minst, verktøy som kan bidra til et godt arbeidsmiljø, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.
Godstransport – Arbeidsmiljøportalen (arbeidsmiljoportalen.no)
Monotone arbeidsoppgaver, lav lederstøtte og tunge løft
51 % har monotone arbeidsoppgaver i arbeidshverdagen. De gjentar få og enkle arbeidsoperasjoner store deler av dagen. Slike arbeidsoppgaver kan avgrense muligheter for faglig utvikling, redusert trivsel og motivasjon, og plager i armer, hender og rygg.
Lav lederstøtte, tunge løft og sterk støy er også utfordringer i arbeidsmiljøet for bransjen godstransport. I Arbeidsmiljøportalen kan man finne flere utvalgte arbeidsmiljøforhold som kan være spesielt viktige å jobbe med for å redusere fravær og frafall, og for å øke trivselen og produktiviteten.
Bransjer med stort forebyggingspotensial
Fra før finnes det tilpassede verktøy og tips for disse bransjene:
– Felles for disse bransjene, er at de har kjente utfordringer med arbeidsmiljøet. Samtidig har de alle et stort forebyggingspotensial for fravær og frafall, sier Vollheim.
Nyttig for å ta tak i egne arbeidsmiljøutfordringer
Arbeidsmiljøportalen ble lansert i desember 2020.
Målet med portalen, er at virksomhetene i størst mulig grad skal være i stand til å ta tak i egne arbeidsmiljøutfordringer – helst før de oppstår.
Virksomhetene kan bruke verktøyene «Arbeidsmiljøhjelpen» og «En bra dag på jobb».