Kris Kristofferson er død – leve Rubber Duck

Sanger, låtskriver og skuespiller Kris Kristofferson er død. Han har gjort et stort avtrykk både innen musikk og film – ikke minst som trailersjåfør.

Publisert Sist oppdatert

Kristoffer (Kris) Kristofferson ble født 22. juni 1936 i Brownsville, Texas. Foreldrene var Mary Ann (født Ashbrook) og Lars Henry Kristofferson, pilot og generalmajor i US Army Air Corps.

Etter å ha utmerket seg både sportslig og akademisk på college i USA, fikk Kris i 1958 et Rhodes-stipend så han kunne studere ved Merton College i Oxford. Han tok mastergrad i litteratur med hovedvekt på William Blakes diktning.

Etter universitetsutdannelsen og lite suksess som forfatter, vervet han seg. Han tjenestegjorde i fire år i den amerikanske hæren. I hæren gikk han først på United States Army Ranger School, og utdannet seg deretter til helikopterpilot. Han ble utstasjonert i Tyskland som helikopterpilot, og avanserte der til å bli kaptein. Da hæren ville forflytte ham til militærakademiet i West Point, hvor han skulle undervise i engelsk, takket han for seg i 1965 for å bli låtskriver.

Med tiden har Kris laget en god bunke sanger og spilt i over 50 filmer, med smått og stort.

TØFFING: Kris Kristofferson som trailersjåføren Rubber Duck i lastebilfilmen Convoy.

Den soleklart mest kjente filmen han er med i, er Convoy (1978), der han spiller trailersjåføren Martin «Rubber Duck» Penwald som havner på flukt fra politiet.

Flukten ender opp som en massiv konvoi etter hvert som stadig flere trailersjåfører melder seg på i flukten, som en protest mot dårlig behandling fra politiet, dieselpriser og fartsgrensen på 55 mph.

Convoy har inspirert flere generasjoner til å bli lastebilsjåfører, blant annet undertegnede. Filmen kan nærmest ses på som pensum på veien mot å bli yrkessjåfør. Den viser samhold mot urettferdig behandling fra det offentlige (sheriff Dirty Lyle Wallace).

Når svartrøyken står til værs fra haugevis av trekkvogner og lastebiler til sangen Convoy av C.W. McCall, og The Duck sitter med mørke briller og melder på radioen fra førersetet – da er det lett å bli lastebilfrelst.

Kris Kristofferson døde 28. september på Hawaii, 88 år gammel.

Takk for innsatsen Kris Kristofferson. Hvil i fred. Og leve Rubber Duck!

Powered by Labrador CMS