ÅPNET: Byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, Marit Vea, fikk æren av å åpne ladestasjonen..

Norges største ladestasjon for tungt

Her kan 10 tunge lastebiler lade samtidig med total effekt på 3 MW. Nå er Norges største ladestasjon åpnet, men det kommer mange flere snart!

Publisert Sist oppdatert

Som en kuriositet tilsvarer kapasiteten det samme som 3000 panelovner, hver på 1000 W, eller hurtiglading av 100.000 mobiltelefoner. Ladestasjonen ble åpnet på Alnabru i Oslo onsdag 28. august.

BRA TRØKK: Her kan lastebilene lades med høy hastighet.

– For at vi skal nå klimamålene våre, må overgangen til elektriske lastebiler gå mye fortere enn i dag. Da trengs det flere hurtigladere for disse bilene. Når kommunen og det private næringslivet kan samarbeide slik vi har gjort her, blir elektriske lastebiler enda mer attraktive, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, Marit Vea.

Første av mange

Ladestasjonen på Alnabru er altså den største offentlige hurtigladestasjonen for tunge kjøretøy i Norge. Her er det ti ladepunkter med total kapasitet på 3 MW. Dette er første lokasjon i et planlagt hurtigladenettverk som Fastcharge planlegger å bygge sammen med Obligo og Hafslund. Fastcharge fikk støtte til å bygge stasjonen fra Klimaetaten i januar 2023, i en konkurranse kommunen etablerte for å få fart på utbygging av hurtiglading til tungtransport i Oslo.

FØRSTE AV MANGE: Ladestasjonen på Alnabru er et samarbeid mellom Fastcharge, Obligo og Hafslund. Partene skal nå bygge totalt ti slike med samlet 100 ladepunkter langs de største veiene over et stort geografisk område.

Sammen med Hafslund og Obligo har Fastcharge et mål om å bygge ti ladestasjoner med til sammen hundre ladepunkter til tungtransport langs de viktigste transportårene i Sør-Norge i løpet av de neste to årene.

– Hafslund er Oslos kraftselskap og en pådriver for energiomstillingen i hovedstaden. Jeg er glad for at vi kan investere i grønne prosjekter som dette. Å få på plass ladeinfrastrukturen for elektrisk tungtransport er avgjørende for å få ned utslippene i Oslo og i resten av landet, sier konsernsjef i Hafslund, Finn Bjørn Ruyter.

Her kommer de neste

Fastcharge har fått Enova-støtte til å bygge til sammen åtte ladestasjoner for tungtransport langs hovedveinettet på Sør-Østlandet.

De neste ladestasjonene som bygges vil ligge på Rudshøgda og langs E18 ved Stokke. Disse planlegges ferdigstilt i løpet av 2024. Øvrige lokasjoner hvor Fastcharge har mottatt Enova-støtte inkluderer Leivstein (Notodden), Stord, Reinsvoll ved Raufoss, Gol, Bergen, Ålgård og Malvik utenfor Trondheim.

– Fastcharge skal være en pådriver og forutsigbar aktør som viser vei i elektrifiseringen av tungtransporten. Vi er stolte av å være medeiere i selskapet sammen med en viktig fornybaraktør som Hafslund. Fastcharge har store ambisjoner og skal i løpet av de neste årene kunne forsyne 200.000 elektriske lastebiler med strøm årlig, sier Christian Dovland, styreleder i Fastcharge og adm. direktør i Obligo Investment Management.

Powered by Labrador CMS