NY: Toyota Hilux er Norges desidert mestselgende pickup siden årtusenskiftet. Nå er den kommet i en oppgradert versjon med ny og tøff front.

Skiller seg ut

HELT NY: Selv om bilprodusenter slår om seg med ordet ny, er det ikke så ofte bilene er helt nye fra topp til tå. I nye Toyota Hilux er det aller meste av det du ser utvendig nytt eller oppgradert, og bilen fremstår som ny.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Vi opplever stadig at det kommer kjente og ukjente bort for å spørre om bilene vi kjører, da de ofte er nye og ukjente for folk flest. Toyota Hilux er i så måte intet unntak, og vi har knapt parkert en eneste gang uten at noen har kommet med spørsmål om bilen. Den fremstår som en helt ny bil, og når det kommer til popularitet, er det ingen andre merker som er i nærheten av å ha solgt like mange pickuper i Norge som Toyota har gjort de siste 20 årene. Hilux har nemlig hatt en markedsandel oppunder 30% i årene 2000 til 2020. Dermed er det naturlig at bilen har en stor tilhengerskare.

NY: Toyota Hilux er Norges desidert mestselgende pickup siden årtusenskiftet. Nå er den kommet i en oppgradert versjon med ny og tøff front.
KORT: Planet blir "30 cm kortere" med rullelokket. Det førte til at vi ikke fikk plass til pallen med to pallekarmer i høyden. Det er 4 stroppefester, hvorav to er godt innunder rulledekselet og dermed vanskelig tilgjengelig.
NYTTELAST: Med rulledeksel og veltebøyle stjeles noe av nytelasten og etter å ha veid denne utgaven var det forsvunnet 175 kilo slik at effektiv nyttelast var 830 kilo.
KJENT: Det meste av interiør-designet er kjent fra tidligere modeller. Det er oppgraderinger i softwaren til infotainmentsystemet, betjeningen av varmeapparat og noen andre funksjoner har fått en liten oppgradering/ endring.
ROMSLIG: Det er romslig der baksetet er fjernet i dobbeltcabinen. Her er det gode muligheter for å montere innredning eller frakte annet som ikke bør ligge på et plan.
STØRRE MOTOR: Hilux får en ny og kraftigere 2,8-liters motor i tillegg til 2,4-liters dieselmotoren som bilen tidligere har hatt.
DIESELPARTIKKELFILTER: Vi kjørte bilen mellom 40 og 50 mil i løpet av uken vi hadde den. Hele tre ganger kom det opp melding om at bilen måtte regenerere dieselpartikkelfilteret.
LETT: Det var lett manøvrere inn til hengerfestet ved hjelp av kamera, selv i skumringen og uten zoom på kameraet.
3500 KG: Igjen kan Hilux trekke 3,5-tonns hengere.
KAMERA: Kameraet fungerte godt i mørket, men ble fort tilgriset av saltsørpa i Oslo-området.
TREG: Defroster funksjonen var treg, på bildet har bilen stått og gått i nesten ti minutter i åtte minusgrader.

Nytt stilig ansikt

Utvendig har bilen fått et stort løft i frontpartiet, noe som gjør at den fremstår som mer maskulin og mye tøffere i våre øyne. Testbilen er i tillegg i utstyrsgraden SR + Invincible X som har «skjerm-bredere» og en ekstra innramming av fronten, samt stigtrinn for å nevne noe. Det gjør at bilen også er noen cm bredere enn en «standard» Hilux.

Toyota Hilux SR + Invincible X

Motor, typeD-4D
Slagvolum2755 cm3
Maks. effekt204 hk v/3400 o/min
Maks. dreiemoment500 Nm v/1600-2800 o/min
MiljøklasseEuro 6L
EU-forbruk WLTP lav11,3 liter/100 km
EU-forbruk WLTP høy8,3 liter/100 km
EU-forbruk WLTP kombinert9,5 liter/100 km
CO2-utslippNEDC 194 g/km – WLTP 248 g/km
NoX-utslipp31,4 mg/km
Kjørerute200 km
Totalt drivstofforbruk17,59 liter
Drivstofforbruk0,88 l/mil
Total kjøretid210 minutter
Gjennomsnittshastighet57 km/t
Type girkasse / antall trinnAutomat 6+1
Drivhjul4x2 og 4x4
DifferensialsperreBakaksel
Antispinn-system (ASR)Ja
Stabilitetssystem (ESP)Ja
Dekkdimensjon testbilNokian Hakkapeliitta r3 SUV 265/60 R18
Tillatt totalvekt3210 kg
Veid egenvekt2380 kg
Tillatt nyttelast i vognkort1005 kg
Utregnet nyttelast830 kg
Tillatt aksellast foran / bak1450 kg/1920 kg
Maks. tilhengervekt3500 kg
Tillatt kuletrykk140 kg
Aktuell vekt i test2880 kg
Lengde / bredde / høyde*5325 mm/1900 mm/1815 mm
Akselavstand*3085 mm
Inngangsvinkel*29°
Utgangsvinkel*27°
Bakkeklaring*310 mm
Rampevinkel*23°
Tverrhelling*ca.45°
Stigning*42,1°
Vadedybde*700 mm
Plan lengde / bredde / høyde147 cm/150 cm/48 cm
Bredde mellom hjulkasser109 cm
Lastehøyde84 cm
Dørtype bak / bredde / høydeLastelem 132 cm/48 cm
Bredde førerkabin mellom dørpaneler131 cm
Bredde døråpning førerdør maks.72 cm
Høyde fra førersetet til taket maks.100 cm
Avstand fra seterygg til ratt maks.61 cm
Avstand fra seterygg til pedaler maks.105 cm
Justering sete lengderetning / høyde22 cm/6 cm
Justering ratt lengderetning / høyde4 cm/4 cm
Gulvhøyde, fra bakken58 cm

* Opplysninger fra importør/produsent

Innvendig finner vi ikke de store visuelle oppdateringene, men det er et lett modifisert design på instrumentpanelet. En ny 8 tommers skjerm på toppen av midtkonsollen har fått flere fysiske knapper enn den tidligere skjermen hadde. Det nye infotainment-systemet har bedre integrasjon med Apple Carplay og Android Auto. Bilen er utstyrt med en Wifi-boks, og det er mulig å laste ned en MyT Toyota app og knytte kontakt med bilen gjennom smarttelefonen. Det er også en ny høyttalerpakke med ni høyttalere og en 800 W forsterker.

Fordelen med den nye skjermen er at det er enklere å bruke fysiske knapper under kjøring. Systemet er greit i bruk, både med Apple Carplay og uten å koble telefonen opp med ledning.

Bilen vi testet var topputstyrt med Invincible Grade som har innbydende skinnseter og «nøkkelfri» åpning og låsing.

De viktigste nyhetene

Det er først når vi kryper under skallet vi finner de virkelig store og viktige nyhetene. Det er en helt ny 2,8-liters motor på programmet, i tillegg til den kjente 2,4-literen som har fått noen oppgraderinger, blant annet for å tilfredsstille Euro 6d-kravene.

Den nye 2,8-literen yter 204 hk og har et dreiemoment på 500 Nm med automatgirkasse. I kombinasjon med manuell girkasse er det maksimale dreiemomentet på 420 Nm. Akselerasjonen er blitt 2,1 sekunder raskere, og 0-100 kan nå gjøres unna på 10,7 sekunder opplyser Toyota.

Understellet er også jobbet med, og spesielt styring og fjæring er merkbart bedre. Vi finner bilen meget retningsstabil og den har en behagelig styrerespons. Et av ankepunktene mot Hilux har vært fjæringen på bakakselen som har vært litt for stiv under tomkjøring. Dette er det nå gjort noe med, og under normal tomkjøring og passeringer av fartsdumper, har vi ingenting å utsette. De tidligere «hestesparkene» er helt borte. De eneste tilfellene hvor vi kjenner at bilen er noe stiv i fjæringen, er når vi passerer hull i asfalten, men hvilken bil klarer den typen påkjenning uten å varsle at dette liker jeg ikke?

At Hilux igjen også kan trekke 3,5-tonns tilhengere er viktig for mange typiske pickup-kunder.

Forbruk og kjøreopplevelse

Vi finner oss godt til rette i førersetet. Her er det enkelt og greit å få oversikt over både informasjon og kontrollknapper. Knappefunksjonene på rattet går det raskt å sette seg inn i, og det er ikke en masse undersider på dashbord-skjermen som vi kan rote oss helt borti. For offroad-kjøring finner vi en liten smidig funksjon som viser retningen på forhjulene.

Hilux har ett oppgitt forbruk etter den nye og strengere WLTP-normen på 0,95 l/mil under blandet kjøring. Vi kjørte vår testrunde med en last på planet, som neppe var optimal for luftmotstanden, med et forbruk på 0,87 l/mil. Dette finner vi lovende ettersom motoren kun hadde gått drøyt 2000 kilometer da vi hentet bilen, og dermed enda ikke var ferdig innkjørt.

Som nevnt mener vi bilen er god på landeveien, styringen er stabil og god med meget god retningsstabilitet. I motsetning til mange av konkurrentene, finner vi filvarslingssystemet humant og det var ikke på noe tidspunkt i våre tanker å slå det av slik som vi har opplevd med enkelte slike systemer. Under akselerasjon er det litt mye støy ifra motoren, men under kjøring i landeveistempo er bilen stille og fin. Under lovlig norsk maksimal motorveishastighet, viser turtelleren ca. 1800 omdreininger i 6. gir, altså i nedre del av turtallsområdet med maksimalt moment.

Planet

Testbilen var utstyrt med både bøyle og rulledeksel. Det gjorde at vi måtte fjerne den øverste karmen på pallen vi benytter som vekt under testen, for å få denne langt nok frem for å lukke baklemmen. Det sitter fire sikringspunkter litt opp i hvert hjørne av planet. De fremste slet vi med å rekke frem til, og måtte klatre opp på hjulet for å føle oss frem for å få sikret lasten. Dersom du ofte kjører last med pallestørrelse, ville vi derfor anbefale å sjekke om det finnes andre plan-rulledeksler som bygger mindre (30 cm), alternativt droppe dette for å få enklere lasting.

Når det gjelder sikringsøyne ville vi foretrukket noen festepunkter nærmere gulvet slik at det er mulig å sikre lav last, for eksempel sponplater eller planker.

Powered by Labrador CMS