BIDRAR MED TUSENVIS AV KRONER: - Yrkestrafikkforbundet dekker inntil 10.500 kroner av utgifter i forbindelse med fagbrev, sier generalsekretær i Yrkestrafikkforbundet, Linda Jæger.
Foto: Kåre Sponberg/YTF
– Ta fagbrev – øk lønna!
I fjor startet Yrkestrafikkforbundet (YTF) kampanjen «I rute» for å hjelpe transportarbeidere til å ta fagbrev. Kampanjen var så vellykket at den rulles ut på nytt denne høsten.
– Fagbrev er viktig. Det gir økt lønn, faglig utvikling og økt bransjestatus. Som bussjåfør kan du med fagbrev få en økt grunnlønn på 28.000 kroner i året før overtid og andre tillegg er regnet inn. Men bare en tredjedel av medlemmene våre har fagbrev. Det vil vi gjøre noe med, sier generalsekretær i Yrkestrafikkforbundet (YTF) Linda Jæger.
YTF har satt opp en veiledende oversikt over hvor mye man kan øke i lønn innen forskjellige yrker, når man ha tatt fagbrev:
- Buss, 14 kr mer i timen
- Lastebil, 11 kr mer i timen
- Grossist, 9.5 kr mer i timen
- Speditør, 9.5 kr mer i timen
Overveldende interesse
– Interessen har vært overveldende. I den første kampanjeperioden meldte over 200 medlemmer seg til programmet vårt. Vi håper at enda flere blir med denne høsten. Vi har et hårete mål om å få alle våre medlemmer innenfor transport og logistikk til å ta fagbrev, sier Jæger.
Hjelp og støtte
1. september åpner oppmeldingsportalen for teoretisk del av fagprøven. Gjennom I ruteprogrammet gir Yrkestrafikkforbundet hjelp og støtte til de som kvier seg for å sette seg på skolebenken igjen.
– Mange tenker nok at de må sette av mye tid til studier, men vi vet at mange av våre sjåfører allerede har den kunnskapen som trengs. Med I ruteprogrammet hjelper vi medlemmene med forenklet informasjonen om hvordan man tar fagbrev, alle medlemmer som ønsker det får tildelt en veiviser som hjelper til med tips og råd, og vi arrangerer digitale møter for å forberede til teoretisk del av fagprøven, sier Jæger.
Bidrar med stipend
Medlemmer som velger å ta fagbrevet vil heller ikke ta noen stor økonomisk risiko. Yrkestrafikkforbundet dekker inntil 10.500 kroner av utgifter i forbindelse med fagbrev.
– Vi mener fagbrev er såpass viktig for våre medlemmer at vi ønsker å fjerne økonomiske bekymringer rundt fagbrevet. Vi har også besluttet at helt nye medlemmer kan få denne støtten, det er ingen karanteneperiode for nyinnmeldte medlemmer, utdyper Jæger.
Siste frist 15. september
Fylkeskommunen åpner påmelding til teoridelen av fagbrevet 1. september, siste frist for å melde seg på dette halvåret er 15. september kl. 23:55. En innføring i hvordan du melder deg opp finner du på ytf.no/fagbrev.
– Vi har plass til flere i programmet vårt. 45 veivisere står klare for å hjelpe til med tips og råd. Men om man vil begynne dette halvåret må man være rask. Om man ikke melder seg opp hos oss og gjennom fylkeskommunen innen 15. september må man vente til neste runde på våren, avslutter generalsekretær Linda Jæger.