SOLCELLE-REKORD: Eiendomssjef i Storcash Norge, Morten Malnes(t.v.) på taket der Buskerud største, og landets fjerde største, solcelle-anlegg er montert. Her sammen med prosjektleder Anette Gjestemoen og administrerende direktør Morten Hotvedt i  Vestaksen Eiendom AS. Taket tilhører det nye Storcash-markedet like ved E18 i Kobbervikdalen.

Åpnet solcelledrevet Storcash-butikk

Solcelle-utbyggingen i Norge er nærmest tredoblet fra i fjor til i år. I midten av oktober åpnet landets fjerde største tilkoblede solcelleanlegg på taket av Storcash-bygget i Drammen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

En av landets fremste eksperter på solcelle-energi, Øystein Holm i Multiconsult, har laget en oversikt over de 10 største solcelleanleggene i Norge som per 19. oktober 2016 er tilkoblet. På denne lista ligger nå Storcash-bygget i Drammen på fjerdeplass og som det klart største anlegget i Buskerud.

Det er Vestaksen Eiendom i Drammen som skriver dette i en pressemelding. Selskapet har sammen med Storcash ansvaret for det store solcelleanlegget i Drammen. Stormarkedet, som ligger like ved E18 i Kobbervikdalen, er bygget av Vestaksen Eiendom i Drammen med støtte fra Enova.

- Dette er landets mest miljøvennlige bygg innenfor sin kategori, og det er også årsaken til at Enova gir støtte til utbyggingen. Det som er veldig bra med dette prosjektet, er at Storcash er like opptatt av å lage miljøvennlige og energieffektive bygg som det vi er. I tillegg holder vi jo til i Drammen kommune som også er helt i Norgestoppen med å bygge miljøvennlige bygg. Dette motiverer oss til å utvikle lokale og energieffektive prosjekt i Drammensregionen. Samtidig er det interessant å registrere at også Oslo-baserte investorer viser en økende interesse for Drammen, sier adm. direktør i Vestaksen Eiendom, Morten Hotvedt i meldingen.

De største anleggene

De største tilkoblede solcelle-anleggene i Norge i oktober 2016:

1.       Asko Vestby (Merkeeffekt på 1 063 kWp), tilknyttet 2016

2.       Asko Sør (Merkeeffekt på 720 kWp), tilknyttet 2016

3.       Powerhouse Kjørbo (Merkeeffekt på 312 kWp), tilknyttet 2014

4.       Storcash Buskerud (Merkeeffekt på 250 kWp), tilknyttet 2016

5.       Vabakkjen Stord (Merkeeffekt på 230 kWp), tilknyttet 2016

6 .      Hareid Elektriske (Merkeeffekt på 230 kWp), tilknyttet 2016

7.       Solsmaragden, Drammen (Merkeeffekt på 183 kWp), tilknyttet 2015

8.       Haram (Merkeeffekt på 177 kWp), tilknyttet 2016

9.       Tunga gård (Merkeeffekt på 170 kWp) tilknyttet 2016

10.     Brynseng skole (Merkeeffekt på 166 kWp) tilknyttet 2016

Kilde: Multiconsult

- Det kommer mange flere solcellebygg

Øystein Holm opplyser at det lenge har vært spådd at solceller vil bli fremtidens energikilde, men påpeker at det er først i 2016 at det virkelig har tatt av Norge.

- Det ligger nå an til en utbygging på seks megawatt, noe som nesten er tre ganger høyere enn i fjor. Og vi vil nok i tiden som kommer se mange flere av denne typen næringsbygg der solceller utgjør en sentral del av energiforsyningen, sier Multiconsults seniorrådgiver i fornybar energi.

Han understreker samtidig at Norge fortsatt ligger langt etter både Sverige og Danmark på dette området.

Tirsdag 18. oktober åpnet Storcash dørene til det 2300 kvadratmeter store bygget i Kobbervikdalen der taket er dekket med 1400 kvadratmeter solcellepanel. Anlegget har en merkeeffekt på 250 kWp, og det forventes en årlig produksjon på 200.000 kWh. Dette er nok til å dekke 50 prosent av byggets årlige energibehov, opplyses det.

Lavkarbon-betong

Byggherre er Vestaksen Eiendom i Drammen som eies av Terje Stykket, Rune Isachsen og Helge Mork. Selskapet investerer i bolig- og næringsprosjekter i områdene Oslo, Drammen, Eiker-bygdene og Kongsberg.

Det er Solcellespesialisten som har levert og installert solcellene, mens drammenselskapet Alento har vært totalentreprenør. I tillegg til Storcash-utbyggingen er det et utbyggingspotensiale på 16 dekar på nabotomten.

Storcash ønsker gjennom dette prosjektet å være en foregangsbedrift på tiltak som gir positive miljøeffekter. Det er lagt opp til at bygget skal ha nesten 40 prosent lavere energibehov sammenlignet med det forrige Storcash-markedet som ble bygget. Av det resterende energibehovet til kjøling og varme, er altså halvparten dekket av solcelleanlegget. I tillegg medfører bruken av lavkarbon-betong at CO2-fotavtrykket har spart miljøet for utslipp tilsvarende det årlige utslippet fra 35 personbiler.

Asko-eid «cash & carry»-grossist

I tillegg til solceller er det også benyttet energisparende aerogel-glass i nybygget. Dette er glass som forhindrer varmetap samtidig som lys spres optimalt på innsiden. Varme fra kuldeanlegget vil bli gjenvunnet og benyttet til oppvarming av bygget. Og på sommerstid sørger kuldeanlegget for nedkjøling av ventilasjonsluften.

Byggets leietaker er Storcash, som er en del av Asko, og er Norges største «cash & carry»-grossist for næringsdrivende.

Storcash-bygget i Kobbervikdalen blir et av landets største stormarked for næringsdrivende, og det nye lageret er Storcash-butikk nummer ni i rekken i Norge. Målet er å trekke til seg 1000 kunder fra nedre Buskerud og Vestfold. Og på sikt vil det være ca. 10-15 ansatte tilknyttet markedet.

Powered by Labrador CMS