PILOT-PROSJEKT: Ramirents hovedansvarlige for byggestrøm i Trøndelag, Andrew Steven Tuck (t.h.) og driftsleder i Veidekke, Rickard Tällberg foran ZEB-laboratoriet der energi fra solcelleanlegget benyttes til byggestrøm.

Solstråler blir til byggestrøm

Når verdens første nullutslipps-laboratorium nå bygges i Trondheim, er også byggestrøm-anlegget til Ramirent drevet av solceller.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

ZEB-laboratoriet, som er et samarbeid mellom NTNU og Sintef, Veidekke Bygg Trøndelag og Link arkitektur, ligger i Høyskoleringen i Trondheim. Det nesten 2000 kvadratmeter store bygget vil stå ferdig i løpet av dette halvåret.

Byggestrøm fra solceller

Ifølge Link Arkitektur blir ZEB Flexible Lab det mest bærekraftige bygget i verden med dokumentert klimaregnskap.

Byggeperioden har også vært veldig «grønn» i og med at Ramirent Norge og Solcellespesialisten sammen har sørget for at mye av byggestrømmen kommer direkte fra solcelleanlegget.

ZEB-LABORATORIET: Slik blir det nye ZEB-laboratoriet i Trondheim når det står ferdig i løpet av året.

- Den miljøvennlige løsningen har ikke vært prøvd ut i særlig stor grad i markedet tidligere, så dette er ekstremt spennende og fremtidsrettet, sier markedssjef Belinda Sandberg i Ramirent Norge.

- Produserer mer enn forbruket

- Da Veidekke var ferdig veldig tidlig med taket på ZEB-laboratoriet, og solcelleanlegget var på plass, så koblet vi solcelleanlegget opp mot Ramirents strømanlegg. Solcellene produserer i snitt nesten tre ganger forbruket på anlegget. På grunn av variasjon i effektbehov og produksjon fra solceller utenfor anleggets åpningstider har solceller de siste ukene stått for over 60 prosent av byggestrøm-forbruket, mens resten har blitt eksportert tilbake til nettet. Hadde vi imidlertid hatt batteribank så ville hele strømbehovet til anlegget blitt dekket av solceller og da med nettforsyning kun for «back up» og eksport, opplyser Ramirents hovedansvarlige for byggestrøm i Trøndelag, Andrew Steven Tuck.

- Dette er ikke bare veldig miljøvennlig og bærekraftig, men det er også lønnsomt, sier Tuck som er helt overbevist om at dette er en løsning som vil bli stadig mer brukt på norske byggeplasser i årene som kommer.

- Handler om å få på plass solcelleanlegget tidlig

At dette er fremtiden, er også Solcellespesialistens prosjektleder, Anne Marte Minge Engh, overbevist om. Selskapet er i dag landets største totalleverandør av solcelleanlegg.

- Det er stadig økt fokus på å få ned CO₂-fotavtrykket på byggeplasser, og dette er en super og veldig fin måte å løse dette på. Vanligvis er vi for sent inne i prosjektet med solcelleanlegg til at vi kan gjennomføre en slik løsning, men denne gangen var vi mye tidligere inne i prosessen siden dette var et integrert tak. For å få til enda mer av dette i fremtiden så handler det blant annet om å få på plass solcelleanleggene enda tidligere i byggefasen enn det gjøres i dag, sier Engh.

Klimaregnskap der byggeperioden teller med

Både Tuck og Engh er for øvrig veldig godt fornøyd med samarbeidet med entreprenøren Veidekke Bygg Trøndelag og byggherren Sintef/NTNU som de karakteriserer som veldig «fremoverlente».

- Vi valgte å benytte solceller som byggestrøm fordi det er en bærekraftig strategi og fordi vi fører et klimaregnskap der også byggeperioden er en del av regnskapet. Det er også en stor fordel at underleverandører som Ramirent og Solcellespesialisten har samme innstilling som oss og er veldig løsningsorienterte, sier driftsleder i Veidekke, Rickard Tällberg som bekrefter at de har hatt en betydelig eksport av strøm fra anlegget til NTNU sitt elektriske nett under byggeperioden.

Powered by Labrador CMS