Ola Gulsvik er arbeidsleder i Øst-Riv AS, som er en del av divisjonen Nordic Demolition i konsernet Norsk Gjenvinning.

Tilbudt fagbrev av arbeidsgiveren

Selv om det ikke er krav om å ha det.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Da divisjonen Nordic Demolition, i konsernet Norsk Gjenvinning (NG), kom med tilbud om videreutdanning, takket anleggsleder Ola Gulsvik (28) umiddelbart ja. Nå har han fagbrev i gravemaskinfører-faget.

Nordic Demolition-divisjonen består av selskapene Øst-Riv AS, R3 Entreprenør AS og Norprodukter Miljø AS.

Adnuntius-ad. Hidden in the editor. Format: "at.no - desktop - nettboard 1", size: 660x300.

- Jeg kjenner ikke til noen andre i rivebransjen som har fått et sånt tilbud av jobben. Det viser at NG har tillit til oss, sier han.

Ifølge Gulsvik er det svært mange i bransjen han jobber i som ikke har fagbrev eller annen utdannelse, rett og slett fordi det ikke er krav om mer enn maskinførerbevis.

- Fikk større helhetsforståelse

Han er derimot klar på hvor mye han har fått ut av den nye utdannelsen:

- Det er et stort pluss å ha kompetanse å vise til. I tillegg har jeg fått en større helhetsforståelse av jobben min og hva som skjer etter rivingsarbeidene vi utfører, forklarer han.

Gulsvik har flere pågående prosjekter der han i dag er ansvarlig for alt fra åtte til 20 personer. På Follobanens anlegg på Åsland ved E6 for eksempel, der de over det siste året har fjernet alt av betongplater, mur og konstruksjoner fra fabrikken som laget elementer til Follobanen, har han sett i praksis hva faglig tyngde har å si.

- Vi fikk blant annet en tilleggsjobb med å opparbeide en bekk. Det jeg lærte da jeg tok fagbrev gjorde at jeg visste hvor jeg skulle lete etter informasjon så jeg kunne svare for meg i møter og under planlegging. De som prosjekterte det, hadde faktisk gjort en feil som jeg fant og påpekte. Jeg føler meg rett og slett sikrere når jeg svarer på ting nå, forteller han.

Fagbrev på deltid

Gulsvik mener at slike tilbud om videreutdanning er en fin måte for arbeidsplassen å gi goder til de ansatte som er positivt for begge parter. Selve fagbrevet ble tatt på deltid én kveld i uken i ett år og avsluttet med teoretisk og praktisk prøve.

- Jeg anbefaler alle som får muligheten å takke ja til videreutdanning og kompetanseheving, sier han.

Powered by Labrador CMS