KRITISK INFRASTRUKTUR: Ordet kritisk infrastruktur får flere betydninger i dagens politiske situasjon.

Ruster opp bruer som er viktige for Forsvaret

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2025 å bruke 50 millioner kroner til å ruste opp bruer som er kritiske for militær mobilitet.

Publisert Sist oppdatert

– Transportsystemet skal støtte opp under militære behov for forflytting av både personell og materiell. Ved å opprette en ny tilskuddordning til militær mobilitet vil regjeringen sikre at fylkeskommunene blir istandsatte til å ruste opp broer på fylkesveinettet som er kritiske for militær transport, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Regjeringen foreslår å bevilge 50 millioner kroner til en ny tilskuddordning til fylkeskommunene over Samferdselsdepartementets budsjett i 2025.

Ordningen er øremerket til å ruste opp 14 identifisert broer på fylkesveinettet som er kritiske for militær mobilitet i fylkeskommunene Akershus, Innlandet, Trøndelag, Troms og Vestland. De 14 broene ble identifisert i arbeidet med Nasjonal transportplan 2025–2036.

Styrker arbeidet med militær mobilitet

– Med Sverige og Finland som nye NATO-medlemmer blir Norge viktigere som mottaks- og transittområder for alliert styrker. Dette stiller høye krav til blant annet veier og broer. Den nye tilskuddordningen for utvalgte broer på fylkesveinettet skal bidra til å tilpasse transportsektoren til en ny sikkerhetspolitisk hverdag, sier samferdselsministeren.

Fylkeskommunene har ansvar for nødvendige tiltak på fylkesveinettet. Den nye tilskuddordningen setter de aktuelle fylkeskommunene i stand til å gjennomføre tiltak på de identifiserte broene.

Tilskuddordningen vil styrke forsvarsevnen og samfunnssikkerheten, og hun kan inngå i toprosentmålet til NATO. Tiltaket bidrar også til å redusere vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene.

I Nasjonal transportplan 2025–2036 er det prioritert i alt 600 millioner 2024-kroner til tilskuddsordningen i tolvårsperioden.

Powered by Labrador CMS