MER IMPORT AV MINERALER FRA KINA: Dette mener generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri blir konsekvensen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.

- Ikke enklere å drive mineralutvinning

STATSBUDSJETTET 2025: – Det er ingenting i dette budsjettforslaget som vil gjøre det enklere å drive mineralutvinning i Norge.

Publisert

Dette sier generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri etter at regjeringen la frem forslag til nytt statsbudsjett for 2025.

- Tvert imot vil det bety enda større avhengighet for Norge og Europa av land som systematisk bryter menneskerettigheter. Denne avhengigheten betyr også en økt sikkerhetsrisiko for vår del av verden, sier Hall videre.

Mineralstrategi

Det er godt over ett år siden regjeringen la frem en mineralstrategi med over 50 tiltakspunkter for å styrke norsk mineralnæring. Blant annet lovet regjeringen å legge frem forslag som skal redusere risikoen for å investere i å utvinne mineraler i Norge som det grønne skiftet er avhengig av.

I dag la regjeringen frem sitt siste forslag til statsbudsjett før stortingsvalget 2025. Norsk Bergindustri er skuffet over at regjeringen ikke legger til rette for raskere behandling av konsesjonssøknader, eller åpner for å gi næringen tilgang til statlig risikoavlastende kapital som støtte eller risikolån i prosjektets ulike faser.

– Dette var siste mulighet til å gjøre de grepene de selv har lovet næringen. Budsjettforslaget betyr at norsk og europeisk industri fortsatt vil være avhengig av å importere mineraler fra Kina, og mest sannsynlig i større grad enn i dag. Alle vet hvordan arbeidsforholdene er i Kina, sier Hall og fortsetter:

– Det er skuffende at regjeringen ikke er mer opptatt av å legge til rette for at mineraler som vestlig industri er avhengig av kan utvinnes i Norge, fremfor i land som ikke bryr seg verken om miljø eller arbeidstakeres rettigheter.

- Ulogisk av regjeringen

Norsk Bergindustri er interesseorganisasjonen for norsk mineralnæring, og jobber blant annet for bedre rammevilkår for gruvedrift på norsk fastland.

– I Norge tar det 15–20 år for å få alle tillatelser på plass til å kunne utvinne mineraler fra norske fjell. Det fremstår som ulogisk at regjeringen i realiteten kutter i driftsutgiftene til direktoratet for mineralforvaltning, når de ønsker flere gruveprosjekter i Norge, framholder Hall

– Et gruveprosjekt koster fort flere milliarder kroner før man kan sende de første mineralene til ut i markedet. Med lang saksbehandlingstid sier det seg selv at det er vanskelig å sikre finansiering til så store og viktige prosjekter. I internasjonale fora snakker samtlige vestlige land, inkludert Norge, om viktigheten av økt mineralutvinning i Europa, for at industrien skal gjøre seg mindre avhengig av Kina. Likevel skjer det ingenting fra norsk side, legger hun til.

Hall reagerer også på at regjeringen fortsetter å styrke lån- og tilskuddsordninger til bedrifter som tar i bruk lavutslippsteknologi, uten at det settes av en eneste krone til risikoavlastende tiltak til de som utvinner mineralene som denne teknologien er bygget på.

Powered by Labrador CMS